Tips och råd om webbdesign

Självklart vill du ha en snygg hemsida, du vill att den ska bli populär och den ska så klart gynna dig ekonomiskt. För att få en så bra sida som möjligt behöver du göra förarbetet ordentligt och ha din besökare i tanken vid designen av sidan.

Förarbetet

Förarbetet börjar inte med att skissa på en design utan börjar redan vid din affärsplan. Vad har din verksamhet för mål och vilka är dina styrkor och svagheter? Vilka är din konkurrenter? Vad har de som du tycker är bra? Det finns inget som heter stöld när det gäller design på webben (såvida du inte stjäl en logotyp eller bild eller liknande).

Du måste ha ett klart syfte med din webbplats och din webbdesign. Du kan inte bara slänga ihop lite färger och innehåll utan måste kunna motivera varför du har satt dem på din sida. Hur ser din målgrupp ut? Hur vill du nå ut till den och hur skall du presentera din produkt eller tjänst för målgruppen? Färger och placering av bilder och text spelar stor roll i om du får din besökare att stanna på sidan eller inte, och det viktigaste av allt, om det leder till avslut.

Ett förarbete kan se väldigt olika ut beroende på vilka dina mål med sidan är och vilken målgrupp du har. Ta dig tid att ta reda på det du behöver. Blir din hemsida fel från början, så kostar det dig mycket mer att börja om från början än att göra ett ordentligt förarbete.

Optimera din sida för din besökare

Några av de saker du kan tänka på när du ska skapa en ny webbplats är hur du ska utforma den så den attraherar din kund. Det du absolut inte ska göra är att skapa en sida som du själv gillar (såvida du inte själv ligger i din målgrupp). Anledningen till det är att du ska ha målgruppen som besökare, inte du själv.

Tänk på vilket språk du vill använda dig av. Svenska är alltid svenska men det finns många olika sätt att säga samma sak på. Du bör även fundera över var din målgrupp befinner sig. Vissa målgrupper surfar till exempel mycket i sina telefoner och då är det bra om sidan är anpassad till det formatet.

Allmänt

Generellt sett ska du designa din hemsida så den är användarvänlig (innebär att den är lätt att hitta och navigera på) att den är attraktiv och modern (en hemsida från 1990-talet ser inte så rolig ut idag) samt att den ska vara lätt att hitta på sökmotorer (till exempel Google).

Det bästa för dig och din webbplats är om du tar hjälp av någon som arbetar med webbdesign och som tar dig hela vägen från förarbetet till färdig sajt. 

 Cecilia Rosenqvist

Relaterade inlägg