Hur vet du om ett CMS är rätt för dig?

Vad är ett bra CMS? Ett bra CMS är ett verktyg som uppfyller dina krav, som du inte behöver vara dataexpert för att kunna använda, och som kan
hjälpa dig att uppfylla dina mål med sajten/webbsystemet.
Det låter ju bra, men svårigheten är att det finns hur många publiceringsverktyg som
helst att välja mellan.
Alla hävdar att just de är bäst, med flest funktioner och framförallt, att de är användarvänliga.

Ta god tid på dig

WordPress, Joomla och Drupal är bland de största aktörerna på marknaden just nu, men de är långt ifrån ensamma. Det finns hundratals att välja mellan och är du det minsta osäker på vad du behöver är det svårt att välja. Faran i det är att du kanske då väljer ett som låter bekant bara för att du inte vet bättre. Jag rekommenderar dig att ta lite tid att fundera över varför du behöver ett CMS, vad du ska använda det till och vad du vill uppnå med det. Och framförallt, det gamla tjatet om vilken din målgrupp är. Allt som oftast när jag frågar en företagare vilken som är deras målgrupp så får jag svaret; ”alla”. Inte ett bra svar i min mening. Du säljer defintivt inte din produkt eller tjänst till ALLA, så är det bara. Men ta en liten stund och tänk på det i alla fall. Du har säkert en hum om vilket kön och ålder dina kunder har. Anpassa din sajt efter dem. Inte efter hur DU vill ha den. Det låter kanske hårt, men du har någon gång startat ditt företag med tanken att det fanns ett behov av din produkt eller tjänst. Då måste du ha haft en form av målgrupp i bakhuvudet.

Vad ska ditt CMS kunna?

Nåja, efter att du tänkt över varför du behöver ett CMS, vad du ska använda det till och vad du vill uppnå med det och vilken målgrupp du har är det dags att tänka på vad du kan komma att kräva av ett CMS. Ska du bara ha en hemsida eller intranät, eller ska du driva en e-handel eller webbsystem? Kanske är hemsida ett första steg som kommer att utvecklas till en e-handel i senare skede? Då är det viktigt att tänka på att ett CMS som är bra för dig har möjlighet att växa, eller är skalbart som det kallas. Det finns ett otal olika funktioner att använda i ett CMS och med en klar bild av vad du vill är det lättare att välja. Jag anser att det bästa CMS:et är det som:

  • Du snabbt kommer in i
  • Du kan bygga vidare efter behov
  • Är sökmotorvänligt
  • Har affärsnytta
  • Du själv enkelt kan uppdatera och ändra
  • Har öppen källkod
  • Låter dig hantera bilder enkelt

Det är bara de grundläggande funktionerna som jag tycker att de flesta behöver och därutöver kommer de funktioner som du behöver baserat på dina behov. Läs mer om Publiceringsverktyg, CMS och Webbsystem.

 

 

 

Cecilia Rosenqvist

Relaterade inlägg